НОЗЕСТАТ

Срещу нозематоза по пчелите без антибиотик Нозестат е ветеринарномедицински продукт за лечение и профилактика на нозематозата с доказана ефективност от 89% до 94%.  Активните вещества йод и мравчена киселина имат изразено противопротозойно действие. Те унищожават ноземните паразити и тяхните спори при вътрешно прилагане като лечебен захарен сироп или лечебно медно­захарно тесто. Заразата извън организма на пчелите в пити, мед, стени на кошера и др. трябва да се ликвидира по добрата пчеларска практика и чрез дезинфекция.Нозестат се понася добре от пчелите, пилото и майката. За Нозестат не е необходим карентен срок.

                                                                                                               Nozestat 

Нозестат ­ разтвор е ветеринарномедицински продукт за лечение и профилактика на нозематоза по пчелите. Съдържа Iodum 4,0g, acidum formicicum 5,0 g, glicerinum, kali iodidum et tincture Mentae ad 100 ml. Нозестат е охарактеризиран по химично, паразитологично и клинично действие от доц. д­р. К. Гургулова, доц. д­р. Ив. Желязкова, Р. България и проф. A. Thrasyoulou, Р. Гърция. Активно действащите вещества на Нозестат са йод и мравчена киселина. След смесване на активните съставки като разтвор и влагането им към храната за пчели /захарен сироп или захарно тесто/ не настъпват промени в състава му. Мравчената киселина действа срещу причинителите на нозематоза на основата на нейните антисептични, цитотоксични, и дезинфекционни свойства. действието и се дължи и на окисляване и пресичане на белтъчините на причинителя на нозематозата и неговите спори. Мравчената киселина се окислява лесно и се разпада до СО2 и H2O. Действието на водородните йони, отделени при дисоциирането на мравчената киселина е свързано с проникването през клетъчната мембрана в спорите, причиняващи нозематозата, чрез което настъпва тяхното разрушаване. Количествата приети от пчелата вътрешно действат контактно на спорите, намиращи се в храносмилателния канал. Санирането на храносмилателната система на пчелата прекъсва цикъла на разпространение на паразитната инвазия по пътя на социалния контакт между пчелите. Така индиректно се осъществява дезинфекция на кошерното пространство и питите при нозематоза. Йодът се свързва с водорода на водата отделяйки насцентен кислород, който действа на причинителите на нозематозата по пчелите. Окислителното действие на йода се проявява в храносмилателния тракт на пчелите, като унищожава спорите и причинителя на нозематозата чрез антисептичното и дезинфекционното си действие. Нозестат действа е епителните клетки на стената на средното черво на пчелата, където паразитират вътрешноклетъчните паразити Nozema apis и Nozema cerenae. Действието се проявява ефективни и за кратко време. Постига се саниране на храносмилателният тракт от спорите на нозема и прекъсване на веригата на разпространение на заболяването. Нозестат се отличава с добра поносимост и с липса на промени в живота и дейността на пчелното семейство при използваните дози. Прилага се срещу нозематоза по възрастните пчели през пролетта и есента. Нозестат убива причинителя в пчелите и намалява заразеността им. Мерките за борба с нозематозата включват и провеждане на дезинфекция, хигиенизиране, стесняване и затопляне на пчелните семейства. Прилагането на Нозестат­ разтвор се извършва вътрешно с подхранващ захарен сироп или медно­захарно тесто. Прилагането на Нозестат­ разтвор се извършва не по­късно от 7 дни от началото на медосбора. Нозестат­разтвор не се употребява по време на медосбор. Да не се смесва с други профилактични или лечебни средства при прилагане с хранителния разтвор за подхранване.

Предимства на Nozestat : След официалната забрана за лекуване на болни пчелни семейства с антибиотици, пчеларите разполагат с клинично проверена възможност за използване на Нозестат ­ разтвор срещу нозематоза причинена от Nozema apis и Nozema ceranae. Ефектът на Нозестат­ разтвор се дължи на антисептичното действие на съдържащите се в него йод, калиев йодид и мравчена киселина.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

Нозестат

  • Product Code: Нозестат
  • Availability: In Stock
  • 8.70лв.

  • Ex Tax: 8.70лв.

Related Products

БИЙФОРТЕ - ВИТАМИНИ ЗА ПЧЕЛИ

БИЙФОРТЕ - ВИТАМИНИ ЗА ПЧЕЛИ

Бий форте - хранителна добавка за пчели. 100 гр.прах съдържат: Витамин А 200 000 IU,Витамин D3 40 00..

4.50лв. Ex Tax: 4.50лв.